ACTIVITATI Oferta Turistica

Drumeţie

drumetie_1..220x160..o

Masivele montane ce străjuiesc Ţara Haţegului au o bogată reţea de trasee turistice marcate. Dintre acestea, se remarcă Retezatul, cu o reţea densă şi bine întreţinută ce asigură accesul către toate obiectivele importante din masiv.

Este important ca înainte de pornirea în drumeţie să vă interesaţi de starea traseelor, deoarece unele dintre ele pot fi temporar închise sau impracticabile, sau chiar să apelaţi la un ghid local.

Pe lângă traseele clasice de drumeţie, în zonă mai puteţi întâlni mai multe trasee tematice, atât în Parcul Naţional Retezat, cât şi în zona rurală de la poalele munţilor ce ţine de Geoparcul Dinozaurilor – Ţara Haţegului. Două dintre aceste trasee au fost selectate de Asociaţia de Ecoturism din România în anul 2011 ca fiind printre cele mai bune astfel de trasee din ţară: este vorba de Caprele negre şi vecinii lor care porneşte de la Cabana Pietrele şi de Valea dinozaurilor care porneşte din satul Sânpetru. 


Programe educaționale

programe (13)Programele educaţionale reprezintă o experienţă completă de învăţare prin joc şi experiment pentru cei mari şi cei mici, pentru cei care vor să vadă şi să simtă pe propria piele, să străbată cu piciorul, să atingă, să miroasă, să guste şi să trăiască poveştile şi istoria minunatei Ţări a Haţegului.

Pentru detalii și programări adresați-vă celor două arii protejate: Parcul Național Retezat și Geoparcul Dinozaurilor Țara HațeguluiMountain biking

P1170078..220x160..o

Zona rurală, cu o bogată reţea de drumuri judeţene şi comunale, precum şi drumurile forestiere ce urcă spre înălţimile munţilor, reprezintă tot atâtea variante de trasee de bicicletă.

De la plimbări uşoare până la trasee mai lungi şi mai obositoare, Ţara Haţegului reprezintă una din destinaţiile ideale pentru cicloturism şi mountain biking din România datorită numeroaselor obiective turistice culturale şi naturale uşor accesibile pe bicicletă, precum şi priveliştilor încântatoare pe care le întâlnim la tot pasul.


Schi Alpin

memorialul Schiau 2..220x160..o

Ţara Haţegului oferă şi posibilitatea de schi, la Râuşor fiind amenajată o pârtie cu instalaţie de transport pe cablu şi nocturnă. Totodată, în zonă se poate practica schiul - alpinism (cunoscut şi ca shi de tură). 

Cu echipament adecvat şi cunoştinţe temeinice despre munte şi stratul de zăpadă sau un ghid bun, puteţi parcurge masivele ce delimitează depresiunea Haţegului, departe de aglomeraţia pârtiilor de schi.

  


Observarea faunei şi florei

barza..220x160..o

Munţii Retezat se remarcă prin prezenţa a peste o treime din flora României, iar nu mai puţin de 90 de plante sunt endemice, adică se găsesc numai aici. Mai jos, în zona rurală de la poalele munţilor, se pot întâlni plante relicte, specifice ultimei ere glaciare care a luat sfârşit acum mai bine de 12.000 de ani, precum şi poieni cu narcise sau plante carnivore, de exemplu Roua Cerului (Drosera rotundifolia). 

În ceea ce priveşte fauna, zona este cunoscută atât pentru carnivorele mari, lupi urşi şi râşi, dar şi pentru caprele negre din zona stâncoasă, alpină. Totodată, pasionaţii de natură pot descoperi o varietatea mare de specii de fluturi care pot fi întâlniţi în lunile mai calde ale anului. 

De asemenea, în rezervaţia de la Slivuţ, pot fi observate câteva exemplare de zimbri, aflaţi însă în captivitate.


Tururi foto

MON-dandinu-0479..220x160..o

Oriunde ai îndrepta obiectivul, găseşti ceva de fotografiat. Începând de la satele din depresiunea Haţegului, cu ale lor case cu acoperişuri roşiatice şi turlele bisericilor multiseculare, până la „ochii albaştri” ai Retezatului, lacurile glaciare în care se oglindesc culmile semeţe ale munţilor. 

Ca mărturie a potenţialului fotogenic al întregii zone stă faptul că aici se organizează anual mai multe tabere de fotografie de peisaj.